De prisvinnende ingeniørstudentene har selv bakgrunn fra industrien og vet hva som trengs. På USNexpo viser de fram løsningene.GRÜNDERSPIRER: (F.v.) Espen Larsen, Jonas Eiersland, Tor Gunnar Nilsen, Andreas Ramberg i studentbedriften Jeta fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN). De vant flere priser under regionsmesterskapet og skal videre til NM.
Luftrenseren til Jeta SB skal gjøre livet lettere for mennesker og maskiner som arbeider i tunneler.
– Det er et hardt og krevende miljø der inne, sier Espen Larsen, én av fire gründere bak selskapet.
Han vet hva han snakker om, for han har selv jobbet i støvete tunneler. Det var noe av bakgrunnen for at de fire elektroingeniørstudentene fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN) startet studentbedriften, som nå skal representere hele regionen i norgesmesterskapet senere i juni.
Før den tid skal de stille ut prosjektet sitt som en del av USNexpo i forbindelse med Industriuka i Porsgrunn. Porsgrunnshallen blir full av innovative løsninger 4. og 5. juni. Her viser bachelor-, master- og ph.d-studenter fram prosjektene sine. Mange av dem har allerede planene klare for framtida.
Med på milliard-anbud
– Alle fire kommer til å jobbe dedikert videre med Jeta etter studiene, sier Andreas Ramberg.
For kundene står allerede i kø. Teknologi for å redusere helsefarlig svevestøv er ettertraktet. Strengere forskrifter gjør at entreprenører leter etter bedre løsninger for luftrensing i tuneller. Jeta utvikler nå en patentsøknad i samarbeid med et patentbyrå.
De samarbeider også tett med flere bedrifter. Blant annet Metrostav Norge AS, som nylig vant anbudet om Røldal-tunnelen. Dette blir Norges tredje lengste tunnel, hele 12,4 km, mellom Røldal og Seljestad. Prosjektet er verdt 2,9 milliarder kroner. Og studentbedriften ble nevnt som en årsak til at Metrostav Norge fikk tilslaget.
– Vi var en del av anbudet, og har sagt at vi skal levere luftrensere til prosjektet. Vi må bare få testet det skikkelig først, sier Espen Larsen.
Teorien bak teknologien er solid, men det gjenstår å bygge et fullskala produkt og foreta målinger under faktiske forhold.
LES OGSÅ: Desse tok pris i regionmeisterskapet for studentbedrifter – Universitetet i Sørøst-Norge
Proffe på studentbedrifter
Ingeniørstudentene fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN) dominerer mesterskap for studentbedrifter. Kanskje ikke så rart, når mange av gründerspirene startet med jobber «på gølvet» og kjente ekte problemstillinger fra industrien på kroppen.
De vet hvilke løsninger som trengs, og bruker dette når de skal starte bedriften som blir bachelorprosjektet sitt.
Da regionsmesterskapet i studentbedrift ble avholdt på Bølgen kulturhus i Larvik 14. mai stakk ingeniørstudentene fra USN av med 13 av 16 priser. Alle fire bedriftene fra campus Porsgrunn gikk videre til NM-finalen som avholdes i Oslo 11. juni.
– Våre studentbedrifter har lang tradisjon for å gjøre det skarpt både regionalt og nasjonalt, sier Harald Hasleberg, ansvarlig for studentbedriftprogrammet på USN.
Han trekker fram fjorårets norgesmester i studentbedrift, BontaniQ, som nå har etablert AS og lever i beste velgående.
– Nært samarbeid med både industrien og inkubatorer som Proventia gir studentene en profesjonell tilnærming til både entreprenørskap og forretningsdrift, sier Harald.
I tillegg får studentene hjelp til presentasjonsteknikk fra Grenland Friteater.
– Det er veldig nyttig å få innspill til hvordan man framlegger en overbevisende og god «pitch», sier Harald.
Lydløs strøm til byggeplassen
I tillegg til Jeta, gjorde også bedriften Elbox, Oyster Cleanup og Telko godt inntrykk under regionsmesterskapet i Larvik. Alle de fire ingeniørbedriftene skal delta på NM.
Elbox har funnet opp en liten, hendig boks som bruker el-bilen som strømkilde på byggeplassen.
– I stedet for et støyende aggregat får du tilgang på strøm på en mye mer bærekraftig måte, forklarer tidligere elektriker Sindre Ramberg, markedsansvarlig i Elbox.
Nå er han snart ferdig utdannet elektroingeniør. Elbox samarbeider med Skagerak Mobil Energi og Starbil om prosjektet, som vekker stor begeistring. Den lille, lette boksen plugges rett i ladeuttaket til bilen. Prototypen er klar, og fungerer som bare det.
– Egentlig skulle vi ha med en el-bil inn i Porsgrunnhallen for å demonstrere den på USNexpo, men gulvet tåler den ikke, sier Ramberg.
Men boksen og studentene stiller på stand og skal framføre pitchen sin på scenen som en del av Generasjon Z på Industriuka.LETT BOKS: (F.v.) Håvard Johansen, Sigurd Opsahl Gjermshus og Sindre Ramberg viser fram den nette boksen. Sistemann i bedriften, Simen Svendsen, var ikke til stede da bilde ble tatt.