Pål Andersen - Kongsberg Maritime

Pål Andersen er teknisk direktør for autonomi i KM. Han er prosjektleder av flere autonomi-prosjekter deriblant Yara Birkeland.

Andersen har vært ansatt i Norsk Forsvarsteknologi/Kongsberg Defence & Aerospace fra 1992-1998 bl.a. som prosjektleder for et større omstillingsprosjekt. Han var ansatt som løsningsarkitekt i SAP Norge i 1998-2002. Fra 2002 til 2017 jobbet han i Kongsberg Protech System med utvikling og leveranse av fjernstyrte våpenstyringssystemer og sluttet som divisjonsdirektør for RWS International.  Andersen er utdannet som sivilingeniør Maskin fra NTH 1990 (nåværende NTNU). Han deltok på Solstrandprogrammet 2010-2011.

Han kommer til Industriuka 2022 med innlegget «Yara Birkeland –  Digitalisering for ubemannet operasjon av skip».

Yara Birkeland startet sin operasjon for frakt av containere for YARA fra Herøya til Brevik i april 2022. Skipet som er et null-utslipps full-elektrisk containerskip vil i løpet av de nærmeste årene gå fra tradisjonell bemannet operasjon via redusert bemanning til ubemannet operasjon. Skipet vil bli overvåket og operert fra et landbasert kontroll senter i Horten. Foredraget vil gi noen eksempler på digitaliseringen som gjøres for å få skipet til å bli ubemannet.