Aktuelt

Talenter fra hele verden i Porsgrunn

De har internasjonal utdanning og arbeidserfaring fra en industri som sikrer mat på bordet til folk over hele verden. Tre mennesker deler historien om hvordan karrieren deres tok dem til Porsgrunn.

Folk fra over 30 forskjellige land jobber i Yara for å sikre mat på bordet til 50 millioner mennesker. Kataryna Rabchuk fra Ukraina, flyttet til Norge for å studere ved Universitet i Porsgrunn. Ved siden av studiene startet hun i et sommervikariat på teknologisenteret til Yara, og fikk senere fast jobb der.

– Jeg har hatt gleden av å besøke og jobbe med Yara flere steder. Fra Glomfjord i nord, til langt sør i Australia. Jeg har også jobbet halv- annet år på utplassering i Frankrike, ved anleg- get vårt i Le Havre. Disse erfaringene har vært helt uvurderlige og har skjerpet kommunika- sjonsferdighetene mine, og utvidet den tekniske og kulturelle kompetansen min. Jeg fortsetter å lære noe nytt hver dag sier Kataryna.

Bare ved Yaras teknologisenter alene, er det 109 ansatte, med 43 prosent kvinneandel. Katarina har en solid teknologiutdannelse, med Master i vitenskap og Energy Management. I dag jobber Kataryna som ekspert innen Advanced Process Controll.

I et selskap med 18.000 ansatte i 60 forskjel- lige land, er det også muligheter for at jobben i Norge, bringer de ansatte til utlandet. Det har Morten Høvset fra Asker opplevd. Morten er utdannet sivilingeniør ved NTNU i Trondheim og startet sin karriere i Yara i 2006.

Etter ti år hos Yara i Glomfjord, flyttet han Belgia for å jobbe på Yaras fabrikk i Tertre. Deretter returnerte han til Norge og fikk jobb som produksjonssjef for salpetersyre, før han etter hvert fikk ansvaret som produksjonssjef for fullgjødsel. Yaras premium mineralgjødsel- variant.

– Utviklingsmulighetene i Yara som selskap er tilnærmet ubegrenset for per-soner med de rette holdningene og kompetansen. Det betyr mye for meg personlig å være i første linje for å redusere utslipp, kutte energiforbruk og skape profitt. Jeg jobber sammen med dyktige og trivelige kolleger i et sterkt faglig miljø som byr på masse utfordringer hver dag.

Elisangela Krauss kommer fra Corbelia i Brasil, hun er Kjemiingeniør og har doktorgrad i miljøteknologi for utslipp til luft. Nå jobber hun med å kartlegge klimaregnskapet for all produksjon ved anleggene til Yara.

– Jeg har hatt mange forskjellige roller i Yara i Brasil og i Johannesburg i Sør-Afrika. Så fikk jeg et tilbud for om å jobbe på teknologisenteret samtidig som jeg studerte til min doktorgrad.

Da flyttet jeg sammen med familien min hit til Porsgrunn. Her er det et fleksibelt og inklude- rende arbeidsmiljø, med mange muligheter for å karriereutvikling. På bare litt over fem år har jeg jobbet i fire forskjellige avdelinger, her hos Yara Porsgrunn, det er kjempestas sier Elisangela.

Flere nyheter fra Industriuka